Feestelijke Coming Out Week in Lelystad (8-13 oktober)

02-10-2017

Veilig en zichtbaar jezelf kunnen zijn. Wie wil dat nou niet? Daarover gaat het in de Coming Out Week, die van 8 tot en met 13 oktober in Lelystad gevierd wordt.

 11 oktober

Op Coming Out Dag 11 oktober hijsen 26 organisaties de regenboogvlag, waarbij RABObank Lelystad voor het eerst meedoet met een grote banner op de zijkant van het kantoor. Wethouder Janneke Sparreboom hijst om 9:00 uur de vlag bij GGD Flevoland, ook een van de organisaties die voor het eerst meedoen aan Coming Out Dag. Daarnaast hangen vlaggen op scholen, bij Aviodrome, het Agora Theater, in Bataviahaven, de Ontmoetingskerk, de MFA’s, het stadhuis en het provinciehuis van Flevoland. Ook vlaggen dit jaar voor het eerst alle politiebureaus in Nederland en niet alleen die van de Regenboogsteden.

Bureau Gelijke Behandeling presenteert vervolgens haar onderzoeksrapport aan wethouder Sparreboom, waarin antwoord wordt gegeven op de vraag in hoeverre basisscholen in Lelystad invulling geven aan de verplichting om hun leerlingen respectvol te leren omgaan met seksuele diversiteit. Op dat terrein kan in Lelystad nog veel worden verbeterd. Bureau Gelijke Behandeling, Kubus en Dramaxx hebben daarom een aanbod ontwikkeld voor groep 1 t/m 8, waarin theater een belangrijke rol speelt. Lelystadse scholen kunnen hier vanaf 1 november gebruik van maken.

Tussen 15:00-16:00 uur vormt het Regenboogzebrapad bij het station het toneel voor straattheater en een vrolijke ontmoeting met het publiek.

’s Avonds vindt op 11 oktober in de Kubus de première plaats van ‘ Op ieder potje past een dekseltje’, een swingende musical, die Lelystedelinge Denise Theunis schreef over haar Coming Out. Laura en Iris zijn verliefd. Alles rozengeur, totdat de familie van Laura roet in het eten gooit. Hoe loopt dit af? De musical met liveband begint om 20:00 uur. Kaarten zijn aan de zaal te koop voor 5 euro. In de voorverkoop is de prijs 4 euro, te bestellen via opiederpotjepasteendekseltje.nl

Na de première gaat de voorstelling op tournee langs Lelystadse scholen voor voortgezet onderwijs, in combinatie met gastlessen van Bureau Gelijke Behandeling.

12 oktober

Op 12 oktober komt politicoloog en opiniemaker Mounir Samuel naar de Lelystadse FlevoMeer Bibliotheek. Hij schreef het boek: ‘ Liefde is een rebelse vogel’.  Het boek gaat over een psychologe die gefascineerd raakt door een mysterieuze vrouw, Zetá. De relatie die ontstaat is een gezamenlijke zoektocht naar liefde en intimiteit. Ook genderidentiteit en vervreemding spelen een rol. Het boek ‘ Liefde is een rebelse vogel’ is te koop en kan op verzoek door Mounir worden gesigneerd.

Ook aanwezig die avond is fotograaf Rik Besselink. Zijn fototentoonstelling Please Disturb is gedurende de hele maand oktober te bekijken in de FlevoMeer Bibliotheek. Eerder dit jaar waren de foto’s te zien op het Naardense Fotofestival.

De avond begint om 20:00 uur en is gratis toegankelijk. De organisatie is in handen van Stadmakerij, FlevoMeer Bibliotheek en Bureau Gelijke Behandeling.

 13 oktober 

Met een prachtige, actuele film wordt de Lelystadse Coming Out Week afgesloten op vrijdag 13 oktober in het Agora Theater: Una Mujer Fantastica.  De transseksuele Marina laat zich na het overlijden van haar vriend Orlando niet zomaar buitenspel zetten en blijft vechten voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn. Kaarten voor de film ‘ Una Mujer Fantastica’ zijn te koop via de theaterkassa en de website van het Agora Theater. De prijs is 9,50 euro. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad krijgen 2 euro korting. De voorstelling begint om 19:00 uur.