Nieuwe expositie in Agora: ‘DE VOORDRACHT’ van Joke Ziekenoppasser

10-01-2018

Beeldend kunstenares Joke Ziekenoppasser exposeert van 10 januari t/m 16 februari 2018 met een aantal werken in Agora. De expositie, genaamd ‘DE VOORDRACHT’, is een samenwerking tussen Agora en Kunstenaars Vereniging Flevoland (KVF). Agora zal in de toekomst vaker fotografen en/of kunstenaars een podium geven om te exposeren in het theater.

Hein Walter van de KVF omschrijft haar werk als volgt. “Joke Ziekenoppasser is een kunstenaar die tijdloze werken maakt. Het is echter pas in onze huidige tijd, met de moderne technieken, dat deze manier van kunst mogelijk is. Laag voor laag bouwt ze haar werken op. Het ruwe materiaal waarmee ze werkt, maakt ze met een camera - foto’s. Dat ruwe materiaal verwerkt ze met computerprogramma’s tot bouwstenen, tot bouwlagen. Zoals een schilder kleuren en vormen schildert over andere kleuren, soms transparant, soms dekkend, zo legt zij de verschillende fotolagen over elkaar heen tot er een kunstwerk ontstaat dat we herkennen als een landschappelijke ruimte”.

No Name
De serie ‘No Name 1 – 11’ (op de begane grond) is ontstaan vanuit de behoefte om kleine beeldende verhaaltjes over hele verschillende situaties te maken. Het is een serie van losse flarden, van opvallende vormen of belangrijke herinneringen en gedachten. 

Silence
De serie ‘Silence 1 – 3’ (in Rabo Foyer) is een verbeelding van het zoeken naar het wezenlijke en waarachtige. Dit werk is gemaakt met fragmenten van foto’s hoog in de bergen, voor mij een plek om me te bezinnen.

Gate Alef
Ook ‘Gate Alef 1 en 2’ gaan over een meditatieve plek. Dit keer is een hekwerk gemaakt met de letter Alef, de Hebreeuwse letter die staat voor het begin. In Gate Alef 2 is het hekwerk gekanteld, als het ware vervaagd in een rustiger, eenvoudiger zicht.

Bloemen voor de geest
Ooit schreef ik bij de serie ‘Bloemen voor de geest’ het volgende: Deze werken gaan over sierlijkheid, elegantie door vermenging van beelden opdat er een nieuwe betekenis ontstaat. Mijn werk gaat altijd over lagen die niet meteen hun verhaal prijsgeven. In mijn aantekeningen schrijf ik over balans zoeken tussen nieuwsgierig makende beelden en stilte.