Alex Klaasen Revue

Alex Klaasen is een showpony. Altijd strak in de vlechten, glad gekamd en de hoeven gelakt. Steeds weer hongerig naar een oorverdovend applaus en nieuwe muzikale weides om te grazen trippeltrappelt dit prijzenpaardje weer in perfecte galop langs de Nederlandse theaters. Maar wie is deze showpony nou echt? Wat gaat er schuil achter al die veren en strikken? Samen met o.a. collega-knollen Freek Bartels, Daniel Cornelissen en Jip Smit brengt Alex een avond vol humor, typetjes en natuurlijk veel liedjes en dans. Kortom een avondje topdressuur in gestrekte draf. Want een showpony must go on. Altijd.

Informatie

Genre(s)
Show
Entreeprijs
€35,00
Tijd
20:15

Real-life soap van Alex Klaasen!

Vind ik leuk

Viel de vlog van Alex in de smaak? Elke donderdag zal er weer een nieuw deel verschijnen op de Facebookpagina van Alex Klaasen zelf. 

Klik hier voor de Facebookpagina.

Usp's Alex Klaasen

• Totaal entertainer, multi-talent, meester in typetjes

• Vele prijzen gewonnen. “De man met de meeste Musical Awards”

• Bekend van o.a. Gooische Vrouwen, Toon, Klokhuis, Oh hemel, Op bezoek bij de Romeinen, Chez Nous, Het Verlangen en nog veel meer

• ‘De nieuwe André van Duin’

Interview

Multi-talent Alex Klaasen theaters in met revue 2.0

 Typetjes bedenken en sketches schrijven doet Alex Klaasen vaak op de vide in de bar van het Hoxton Hotel aan de Herengracht, met onder zich een constante stroom aan Amsterdammers en toeristen die iets komen drinken of eten. Hij heeft geen last van kletsende mensen als hij bezig is met sketches en scenes. Het hoeft voor hem niet stil te zijn om ze goed te krijgen, wel herschrijft hij ze heel vaak.

Liedteksten schrijven doet hij wel thuis. Om te kunnen denken in metrum moet het stil zijn om hem heen. Hij is vaak een week of twee bezig met een liedje. Het verloop kan grillig zijn; soms komt een couplet als vanzelf, dan zit hij weer een week te broeden op drie woorden. Maar hij komt er altijd uit, wat er ook op papier moet komen voor een voorstelling.

 In zijn nieuwe voorstelling Showponies, een feel good-spektakelrevue over (onder andere) privacy en de tol van roem, kan Klaasen alle kunsten kwijt die hij beheerst. “Ik doe musical, toneel, cabaret, sketch-programma’s op televisie. Wat het ook is, ik mis altijd iets. Als ik in een musical sta, ontbreekt de serieuze kant van toneel. Heb ik een rol in een toneelstuk, wil ik zingen. Nu ga ik een jaar lang een voorstelling spelen waarin ik alles heb samengebracht. In Showponies mis ik niets. Dat wil ik al heel lang.”

Fijne titel heb je gekozen.

“Ja, vind je? Leuk om te horen. Mensen denken soms dat het over paarden gaat. Dat is natuurlijk helemaal niet zo. Een show pony is een lekker extravert iemand die houdt van glitter, van verkleden, van dansen.”

In het Engels is het ook een benaming voor iemand die zich beter voordoet dan hij is, toch?

“Zeker. Daar gaat de voorstelling deels over. Dankzij sociale media zijn we meer dan ooit bezig met hoe we overkomen. Iedereen stelt zich op zijn knapst, zijn grappigst en zijn leukst voor. Of juist heel erg bewust op zijn aller lelijkst omdat ze dan zogenaamd hun aller-echtste zelf laten zien. Vaak zijn dat nog knappere foto’s dan de knappe foto’s. Rete-interessant vind ik, heerlijk om naar te kijken.”

Doutzen Kroes die een foto van zichzelf op Instagram zet: ‘O jee, net wakker. Hoe dik zijn mijn ogen?!’, terwijl ze zo de cover van Vogue in kan stappen.

“Of Jim Bakkum met ontploft haar die meldt: ‘Iedereen denkt dat ik een perfect leven heb. En ik heb ook best een best een perfect leven, maar mijn haar zit niet altijd goed.’ Met dat soort posts maak je mij erg blij. Ik heb er veel aan gehad voor Showponies.”

Hoe show pony ben jij zelf?

“Behoorlijk show pony-achtig. Altijd geweest. Op mijn zesde zat ik op ballet, toen ik zeven was, speelde ik viool, vanaf mijn negende piano. Iedereen wilde altijd dat ik op feestjes en partijen liedjes zong of typetjes deed, als klein jochie al. Ik vond dat heerlijk. Zo vonden mensen mij ‘t leukst, dat was wel duidelijk. Uiteindelijk is het mijn werk geworden en nu krijg ik steeds de vraag: Geweldig hoor, al die liedjes en sketches, maar wie is nou de échte Alex? Zo is de voorstelling ook ontstaan. Het gaat over de hang naar echtheid. Het grappige daarbij is: de echte Alex die er toedoet voor de buitenwereld is natuurlijk al jaren te zien. Ik denk dat ik echt mezelf ben als ik op een toneel liedjes zing en typetjes doe in een hysterisch pak.”

Je noemt het genre van Showponies revue 2.0. Wat bedoel je daarmee?

“Zolang ik me kan herinneren ben ik een groot bewonderaar van André van Duin. Vroeger mochten mijn broer en ik een keer in de week met mijn vader naar de videotheek om een band te huren. Mijn broer koos consequent een horrorfilm, ik een André van Duin revue. Daar zaten mijn vader en ik dan keihard om te lachen. Ik heb altijd geweten dat ik ook zoiets wilde doen. En nu is het zover. Showponies is revue, maar dan iets moderner, iets jonger en iets sneller. Vandaar 2.0.”

Misschien ook iets gelaagder?

“Ja, de revues van toen waren puur entertainment. Een avond onbezorgd lachen, wat natuurlijk ook heerlijk is. Ik zoek iets meer de tragikomische kant. Dat het publiek niet meer bijkomt van het lachen en ineens denkt: O shit, het is ook wel heel pijnlijk. Dat vind ik het fijnste terrein om te betreden.”

Ben je soms verbaasd over wat mensen wel of juist niet geestig vinden?

“Ja, er is vaak geen peil op te trekken. Dat kan heel lastig zijn want als iets niet werkt is het ook niet leuk om te spelen. In een komische voorstelling heb je het publiek echt nodig om een scene te kunnen laten bestaan. Als er niet wordt gelachen, komt er geen ritme in, dan is het uitzitten geblazen. Ik vind nog steeds elk begin van een voorstelling doodeng. Grappig zijn is een risicovol vakgebied. Het is of wel grappig of niet, meer kleuren zijn er niet. Ik zie ook altijd iedereen zitten. Mannen die van hun vrouw mee moesten. Vrouwen die op voorhand al hebben besloten dat ze om alles gaan gieren omdat ze me zo’n énige jongen vinden. Dat kan de hele avond verpesten als de rest van het publiek chagrijnig wordt en denkt: ‘Jezus wijf, houd je kop effetjes’. Verschrikkelijk allemaal hè? Gelukkig ben ik met de jaren wel iets minder gevoelig geworden voor afwijzing. Ietsje. Ik vind het vooral belangrijk om met een leuke club mensen een relaxte, vrolijke tournee te hebben.”

Dat lijkt me het komende jaar wel in kannen en kruiken, met al die verkleedpartijtjes.

“Ja, dat is het, elke avond in een busje door het land met een club kinderen en een paar koffers vol glitter en kleur. Ik denk dat de tijd er rijp voor is. Cabaret moest jaren cynisch en rauw zijn. Daar ben ik niet zo van. Ik wil dat mijn voorstellingen er mooi uitziet en mensen achterlaten met de gedachte dat ze gehuild hebben, maar er ook enorm van zijn opgeknapt. Tragikomisch, vooral niet kil.”