Mike Boddé & Mike del Ferro

Deze twee muzikale duizendpoten speelden voor het eerst samen op het Amsterdamse Pianoduo festival (2015) en kregen daarna de smaak te pakken. Boddé en Del Ferro vinden elkaar in de muziek, doordat ze allebei graag onbekende noten, schema’s en klanken spelen. Ze dagen elkaar uit en proberen ze elkaar te verrassen met onverwachte wendingen. Ze improviseren ze op klassieke- en jazz composities van bijvoorbeeld Bach, Chopin en Jobim. Als toetje serveren ze een tribute aan Toots Thielemans. Geniet van deze muzikale reis die elke avond anders is.

Geniet na afloop van jazzband iJazz!

Informatie

Genre(s)
Populaire muziek
Entreeprijs
€21,00
Tijd
20:30

Mike Bodé schuift aan bij Witteman

Mike Kwadraat
Mike Boddé en Mike del Ferro

Een eenmalige samenwerking tussen de heren Mike (Boddé) en Mike (del Ferro) smaakte naar meer… Dit voorjaar reizen ze, samen met twee vleugels, langs de Nederlandse theaters om een volledig geïmproviseerd pianoconcert ten gehore te brengen. Alle voorstellingen zijn daardoor uniek!

De samenwerking tussen de twee Mike’s ontstond in 2015 tijdens het ‘Piano Duo Festival’ in Amsterdam. ‘Ik werd gevraagd om op te treden met een jazzpianist’, vertelt Mike del Ferro. ‘Zo kwam ik er toe om Mike Boddé te vragen’. Mike Boddé kon deze uitdaging niet laten gaan: ‘We hadden al eens samen koffie gedronken en piano gespeeld. Het ‘Piano Duo Festival’ bood dé kans om samen echt muziek te gaan maken’. Beide heren zijn het erover eens dat dit optreden goed uitpakte en om een vervolg riep.

Geïmproviseerd pianoconcert
De voorstelling ‘Mike Kwadraat’ bestaat hoofdzakelijk uit pianospel. ‘We willen de focus op de muziek houden’, aldus del Ferro. ‘We richten ons puur op de muziek, omdat we dat het beste kunnen’, vult Boddé aan. ‘Mike del Ferro is een pianist pur sang. Zelf ben ik sterker als muzikant, dan als cabaretier.’ Boddé vervolgt: ‘We vertellen wel af en toe welke invalshoek we gebruiken of hoe het werkt met improviseren.

De voorstelling kent geen vaste line-up. ‘Het repertoire is heel veranderlijk’, vervolgt del Ferro. ‘De line-up bestaat enkel uit twee vleugels.’ Volgens Boddé heeft de voorstelling wel een vaste structuur. ‘We beginnen de voorstelling bijvoorbeeld met een nummer enkel gespeeld op witte toetsen. Daarna spelen we een bluesnummer, gevolgd door griezelige, atonale muziek. De noten van deze nummers proberen we echter ter plekke te verzinnen. Voor ons is de voorstelling samen muziek componeren, zonder terug te gaan om je fouten te verbeteren.’

Boddé hield zich voor de show al langere tijd bezig met de vraag hoe je muzikanten leert improviseren. ‘Ik moet wel improviseren, want ik kan slecht noten lezen. Als je 88 toetsen wilt leren bespelen, moet je jezelf beperkingen opleggen. Zeker als je slecht noten leest, moet je wel improviseren, omdat je anders niet weet welke toetsen je moet indrukken.’ Nu past hij het toe in dit unieke pianoconcert.

De heren Mike
Mike Kwadraat is de eerste voorstelling waarin Boddé volledig afstand doet van cabaret en zich geheel op de muziek focust. ‘In muziek kan ik mijn ei helemaal kwijt’, aldus Boddé. ‘Ik moet voor de muziek mijn creativiteit voor 120 procent aanspreken. Constant bedenk ik nieuwe melodieën, harmonieën en vormen. Deze voorstelling voelt voor mij echt als een snoepwinkel. Een speeltuin. Mede omdat ik veel kan leren van del Ferro, die net weer een andere manier van spelen heeft’.

Del Ferro heeft deze manier van spelen opgedaan tijdens zijn vele reizen naar het buitenland. ‘Ik heb ervaring opgedaan in meer dan honderd landen waarin ik projecten heb gedaan’, aldus del Ferro vanuit Durban, Zuid-Afrika. Momenteel doet hij daar een project met een Zulu-koor. ‘Deze vele reizen hebben mijn hele muzikale leven en stijl beïnvloed; het is gewoon helemaal ingebakken. Mijn ervaring in het buitenland, heeft de manier waarop ik speel bepaald.’

Bijzondere samenwerking
Hoe deze improvisatieformule zo goed kan werken, is volgens beide heren een kwestie van luisteren. Del Ferro: ‘Je kunt zo’n duo alleen laten werken als je naar elkaar luistert en daar op inspeelt. Met twee piano’s, twee pianisten en zoveel noten en akkoorden, moet je elkaar de ruimte geven’. Boddé geeft del Ferro deze ruimte door af en toe te stoppen met spelen. ‘Als del Ferro iets speelt dat overtuigend klinkt, hou ik even mijn ‘mond’. Daar moet je gedisciplineerd in zijn. Discipline die volgens Boddé voortkomt uit training en ervaring.

De mannen lijken deze discipline uitstekend te beheersen. Boddé: ‘Ik heb samengewerkt met verschillende pianisten. Sommigen daarvan wilden alles wat ik deed verbeteren. Nog sneller, nog meer, nog ingewikkelder. Dat werkt niet. Del Ferro is hierin heel bescheiden.’ Del Ferro: ‘Ik denk dat de kracht van ons als duo de liefde voor piano en dezelfde stijlen muziek is. Ook is er enorm veel wederzijds respect. Al deze dingen komen tezamen in een mooi repertoire en door goed naar elkaar te luisteren. We zorgen dat alles uitgebalanceerd is.’

Volgens de heren speelt het muziekinstrument een belangrijke rol in de toegankelijkheid van de voorstelling. ‘Zoals de leeuw de koning is van het dierenrijk, zo is de piano de koning van de instrumenten’, aldus een lyrische Boddé. ‘De voorstelling is daarmee interessant voor een breed, cultureel geïnspireerd publiek’, vult del Ferro aan. Del Ferro: ‘Tijdens de eerste voorstelling op 2 februari komt ook onze cd ‘Mike Kwadraat’ uit. De cd is, net als tijdens de voorstellingen, volledig geïmproviseerd. De muziek is gespeeld op twee schitterende Fazioli vleugels; de ‘Rolls Royce’ onder de vleugels. Het klinkt erg goed!’ De cd is verkrijgbaar na afloop van de voorstellingen en in diverse cd-speciaalzaken in Nederland.

Recensies

"De interactie tussen de Mikes is een van de attracties van Mike Kwadraat. Ze voelen elkaar goed aan, reageren scherp en hebben duidelijk een overlappende smaak." - NRC

"Beide pianisten zijn keien in dit specifieke vakgebied: speelse geesten met enorme pianistische vaardigheden en een fabelachtige kennis van de harmonieleer." - Eindhovens Dagblad