You're the top

Een geestig en indringend portret van één van de grootste songwriters van deze eeuw; een uitgebreide kennismaking met zijn mooiste songs en een uitgelezen rol voor: PAUL GROOT!

Wervelende musical over het verborgen leven van de legendarische songwriter Cole Porter. Cole Porter combineerde zijn buitengewone talent met een zeer opvallende levensstijl. Hij was van rijke komaf, een hartstochtelijk feestganger, een homoseksueel die trouwde en een fervent wereld-reiziger. Hij leidde een dubbelleven. Ondertussen schreef hij wereldberoemde songs als I’ve Got You Under My Skin, Night And Day, Ev’ry Time We Say Goodbye en de musicals Anything Goes, High Society en Kiss Me, Kate. Terwijl zijn succes ongekende hoogte bereikt, groeit zijn eenzaamheid. Cole Porter is in zijn laatste levensfase. Hij verblijft in zijn buitenhuis in Buxton Hill, waar hij elk weekend gasten uitnodigt om hem gezelschap te houden. Maar vanavond loopt alles anders dan anders: er zijn geen gasten. 

Met o.a. Paul Groot, Marjolein Keuning en Perry Dossett

Informatie

Genre(s)
Musical
Entreeprijs
€35,00
Tijd
20:15

Paul Groot over You're the top

Over "You're the Top"

Hitmusical komt terug!

Op 12 januari start de theatertournee van de You're the Top. Deze muzikale, emotionele musical brengt een wervelend beeld van de muziek en het levensverhaal van de legendarische songwriter Cole Porter, gespeeld door Paul Groot.

Paul Groot is Cole Porter. Onovertroffen portretteert hij deze extravagante persoonlijkheid. Met naast hem onder andere Marjolein Keuning en Marcel Jonker, schetst You're the Top een wervelend beeld van het leven en werk van deze geniale liedjesschrijver.

De ruggengraat van het theaterprogramma wordt gevormd door de songs. De scènes tussen de songs zijn verbindend of verklarend voor de liedteksten, maar ze contrasteren of ironiseren ook. De humor, de spitsheid en de ironie van Porter zoals we die kennen uit zijn songs, weerklinkt in de dramatekst.

Cole Porter is de parel onder de allerbeste songwriters van Amerika: kleurrijk en succesvol. Porter’s songs zijn hartstochtelijk, dan weer geniaal ondeugend en ze weerspiegelen zijn leven: opgewekt, wereldwijs, verlangend, elegant en de Top. In 1995 en 1996 trok You’re the Top volle zalen, had twee reprises, kreeg juichende kritieken, won de Edison Populair 1995 en een nominatie voor de Louis d’Or.

YOU'RE THE TOP een geestig en indringend portret van één van de grootste songwriters van deze eeuw; een uitgebreide kennismaking met zijn mooiste songs en een uitgelezen rol voor: PAUL GROOT

Personages

Cole Porter, een van de beste Amerikaanse Songwriters, die zowel de muziek als de teksten schreef. Een man die vele facetten in zijn leven kende, naast zijn verstandshuwelijk, was hij homosexueel en levensgenieter. Door een ongeluk met zijn paard komt hij in een rolstoel, maar dat weerhoudt hem er niet van de meest prachtige songs te maken.

Linda Porter, was een bekende "beauty queen" in Parijs ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en vijfendertig jaar lang, tot aan haar dood in 1954, de vrouw van Cole Porter. Ze was rijk, sophisticated en had een groot gevoel voor humor. Een bijzondere en karaktervolle vrouw. Zij was de hoedster van het talent van Cole en bracht hem cultuur en discipline bij.

Monty Woolley, was acteur, regisseur en één van Cole Porter's oudste vrienden. Hij maakte altijd gekheid met Cole en deelde diens voorliefde voor practical jokes. Ze werkten en reisden diverse malen samen. Monty was, evenals Porter, homoseksueel. Ze waren geen minnaars maar gingen wel samen "op avontuur."

Boris Kochno, een Russische danser van het Ballet Russe. Porter is hartstochtelijk verliefd geweest op Boris en heeft hem een half jaar lang gloeiende liefdesbrieven geschreven. Ze zijn waarschijnlijk kortstondig minnaars geweest, maar uiteindelijk werd Porter's liefde niet beantwoord. Porter heeft zich daarna nooit meer "laten gaan." Hij hield het bij vluchtige verhoudingen of betaalde liefde.

Sydney, een bediende van Woolley. Later werd hij diens minnaar.

Bobby, was de jonge butler van Porter, die hem de laatste jaren van zijn leven intensief begeleid en verzorgd heeft.