Salam - Het verhaal over Aartsvader abraham (Ibrahim)

Vorige week zaterdag was ik in Groningen. Altijd fijn met het mooie museum, de levendige binnenstad en een prachtige boekwinkel. Ik was ’s avonds in de Stadsschouwburg bij de première van ‘SALAM’ van Het Noord Nederlands Toneel. Een unieke theaterervaring waarbij werkelijk alles uit alle kasten wordt getrokken.

Het verhaal over aartsvader Abraham

Het verhaal gaat over aartsvader Abraham (Ibrahim) wiens zonen Izaäk en Ismaël beiden voor een nageslacht hebben gezorgd dat letterlijk en figuurlijk recht tegenover elkaar staat. In een ruwe en niets ontziende voorstelling wordt het verhaal verteld met stevige dansscenes, bloedstollende muziek en theatrale én verstilde toneelscenes. Kortom een voorstelling waarbij iedere bezoeker ogen en oren tekort komt.

Bijzondere samenwerking

Volkskrantrecensent Hein Janssen schreef er het volgende over: “In Groningen is iets bijzonders aan de hand, althans in het theater. Het Noord Nederlands Toneel werkt sinds twee jaar nauw samen met dansgroep Club Guy & Roni. Sterker nog: choreograaf Guy Weizman is intussen ook artistiek leider van het toneelgezelschap. Dat leidde vorig jaar tot de voorstelling Carrousel, waarin dans, muziek en theater samenvloeiden in enerverend totaaltheater over mensen in de knel. Carrousel was letterlijk en figuurlijk een uitputtingsslag, gebaseerd op de film They Shoot Horses, Don't They? over dansmarathons in Amerika waarmee arme sloebers wat poogden bij te verdienen.

Acteurs, dansers én muzikanten
In die lijn past de nieuwe NNT-productie Salam - ook hier in samenwerking met Club Guy & Roni en ASKO/Schönberg. Met acteurs, dansers en muzikanten die niet schromen elkaars terrein te betreden. Uitgangspunt: het verhaal van aartsvader Abraham en zijn twee zonen Izaäk en Ismaël. Bedoeling: begrip kweken voor de verschillen tussen de westerse en Arabische wereld, in de hoop die te overbruggen. Resultaat: een geweldige, unieke, luidruchtige, soms finaal uit de bocht vliegende en ten slotte originele voorstelling, waarin aloude Bijbelse personages fris tot leven worden gebracht.”.

Prachtig spektakel 

Wij vinden dat iedere avontuurlijke theaterbezoeker (die tegen een stootje kan) dit spektakel moet zien. U krijgt een theaterspektakel voorgeschoteld met Jack Wouterse in een glansrol als aartsvader, die met zijn vrouwen, zonen en de Schepper wanhopig in gesprek is. Met unieke muziek van ASKO/Schönberg en fysiek heftige scenes van de dansers van Club Guy & Rony in een meebewegend decor is SALAM een originele en ‘bizarre theatrale trip’(de Volkskrant) geworden. Te zien in  Agora op vrijdag 20 april. Mis het niet.

 

Jan C Gras, programmeur

 

Blog programmeur Jan Gras

Onze programmeur Jan Gras schrijft graag over zijn culturele ontdekkingstochten in Nederland. Zo geeft hij u als theater (en film) liefhebber een kijkje in zijn keuken.
En wie weet doet u een mooie ontdekking... 

Eerdere blogs

Hier onder vindt u de eerdere blogs geschreven door onze programmeur

Theaterweekend geslaagd – op naar het vervolg

De derde editie van Nationale Theaterweekend ligt achter ons. In Agora bezochten 1.280 bezoekers 5 voorstellingen; 2 in de Grote zaal en 3 in de Van Wijnen Zaal. Twee daarvan waren geheel uitverkocht. Daarnaast telden we zaterdag nog 250 bezoekers tijdens de Open Dag met een rondleiding, mogelijkheden voor kinderen om zich te(laten) schminken en diverse dansworkshops. Totaal dus meer dan 1.500 bezoekers.

Openingsmanifestatie van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad

Op circa 100 kilometer afstand vond ook nog een ander bijzonder evenement plaats: De openingsmanifestatie van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. In Friesland gaan honderden voorstellingen, lezingen, concerten en andere evenementen plaatsvinden. Veel daarvan zullen spraakmakend zijn. Trek er in de zomermaanden eens een dag voor uit.

Bijzondere dansvoorstelling

In Agora staat in februari één voorstelling die in dat kader in Leeuwarden in première gaat. Het is de dansvoorstelling ‘We are in Trouble’ die op vrijdag 16 februari in de Van Wijnenzaal van Agora te zien is. De voorstelling is bedacht en gemaakt door het Israelisch/Nederlandse choreografenduo IVGI&GREBEN dat eigenlijk alleen producties maakt in het buitenland. Maar dit jaar dus ook voor Leeuwarden en de voorstelling maakt na de première een korte tour langs een beperkt aantal Nederlandse theaters. Het duo heeft Agora benaderd omdat wij het Danstheater van Flevoland zijn. Zo pikken we telkens een graadje mee en hoeft u voor deze bijzondere voorstelling niet naar Leeuwarden.

Verrassende voorstellingen binnenkort in Agora

Terug naar het Theaterweekend, dat in januari precies middenin het theaterseizoen 2017-2018 valt. Februari en maart zijn in de regel de drukste theatermaanden dus dan is het Nationale Theaterweekend een mooi vertrekpunt voor het tweede deel van het theaterseizoen. Ik kan het dit keer niet laten om een groot aantal namen te noemen van bijzondere en verrassende voorstellingen die in februari in Agora te zien zijn. In het genre cabaret zijn dat: Van der Laan en Woe (bekend van de KWIS en nog niet uitverkocht), Kommil Foo, Rundfunk (gloednieuw en opgeschaald naar de grote zaal), Erik van Muiswinkel (wachtlijst) en Javier Guzman.

 

Er zijn 2 mooie concerten van onder andere Nick & Simon (nog kaarten beschikbaar) en van Harrie Jekkers met zijn Klein Orkest (uitverkocht – maar u kunt al kaarten bestellen voor 23 november 2018). Speciale aandacht vraag ik voor de theaterlezing van Maarten van Rossem. Ik zag hem onlangs in Emmeloord en het was een bijzondere maar ook een zeer hilarische avond. Dan hebben we nog het bijzondere slagwerkspektakel BAM van Percossa: gaat dat zien.

En ten slotte mijn persoonlijke tip: Fred Delfgaauw. Ook hij ging tijdens het theaterweekend in première in Haarlem. De eerste reacties: magisch, overrompelend, uniek en ook nog met veel humor. In Agora te zien op zaterdag 3 februari: daar ben ik trots op.

De kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen is begonnen

Vorige week maandag 8 mei, werd het programma voor het nieuwe theaterseizoen gepresenteerd. Eerst door middel van een persconferentie en ’s avonds tijdens de inmiddels traditionele Voorproefjesavond. Die avond leverde in ieder geval twee bijzondere verrassingen op. Het damesduo OLDENOSBORN trakteerde het publiek met een verrassend en brutaal optreden en cabaretier Thijs van de Meeberg zorgde voor een uiterst grappige en overrompelende uitsmijter.

We zijn inmiddels anderhalve week verder en er zijn bijna 15.000 kaarten verkocht, door Vroegboekers (theaterbezoekers die per seizoen voor minimaal 4 voorstellingen kaartjes kopen), een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar. En Thijs van de Meeberg en OLDENOSBORN zijn wegens het grote animo ‘verhuisd’ van de Kleine naar de Grote Zaal. Zo snel kan dat gaan als de etalage (in dit geval de Voorproefjesavond) zijn werk goed doet.

Start losse kaartverkoop
Op zaterdag 20 mei om 10.00 uur start de verkoop van ‘losse’ kaartjes voor alle voorstellingen. Dan krijgt iedereen de kans om kaartjes te kopen ongeacht het aantal voorstellingen. Wel is er bij sommige voorstellingen een beperking op het aantal te kopen kaartjes. Dat geldt bij voorbeeld voor de oudejaarsconferentie van Youp van ’t Hek en de nieuwe voorstelling van Claudia de Breij. Voor de meeste voorstellingen zijn nog kaartjes beschikbaar, maar wees er wel snel bij.

Pilp Fuction
Het huidige theaterseizoen loopt op zijn einde. De laatste voorstelling staat op donderdag 1 juni en is wel heel bijzonder: ‘Pilp Fuction’ van De Ploeg. De ploeg bestaat uit een vaste kern. Dat zijn Peter Heerschop en Viggo Waas (van NUHR), Han Römer, Genio de Groot en Titus Tiel Groenesteege. Dit keer aangevulde met Ilke Paddenburg, Ria Marks en Loes Luca!!

Al eerder vergreep dit roemruchte gezelschap van cabaretiers en acteurs zich aan legendarische Hollywood films. Wie herinnert zich niet hun ‘Godfather deel IV’ en ‘Ben Hur’? Dit keer ‘ploegen’ en razen ze door beroemde filmscènes in een gloednieuw verhaal: ‘Pilp Fuction’. Twee zussen runnen een ouderwetse bioscoop. Een familiegeheim zet iedereen onder druk. Een beeldschone dochter gaat op zoek naar de waarheid. Een voorstelling die je het liefst ziet met een grote bak popcorn op schoot en je geliefde dicht tegen je aan. Een theateravond vol spektakel, humor, liefde en drama zoals je normaal alleen in films ziet!

Kom naar Agora en vier het einde van een theaterseizoen en het begin van de zomer!

Met de Koningin van de Dans in Lelystad is 1 mei ook een feestdagKoningsdag zit er weer op. Ondanks alle slechte weersvoorspellingen is het een koude maar mooie dag geworden. Een dag om niet te vergeten want de Koninklijke familie had het leuk in Tilburg. En ook in Lelystad was het druk met een uitstekende sfeer bij de diverse festiviteiten. Koningsdag bestaat tegenwoordig uit twee delen: de dag ervoor met de Lintjesregen maar ook met de start van de vele vrijmarkten die ieder jaar steeds eerder lijken te beginnen. Juist wanneer de weersvoorspellingen minder gunstig zijn, is het begrijpelijk dat de kleedjes met koopwaar, als het nog redelijk weer is, zo vroeg mogelijk worden ingericht. Daardoor was het op woensdagmiddag 26 april al heerlijk druk in Lelystad.

Dit jaar ben ik 40 jaar werkzaam in het theater. Ik zie meer voorstellingen dan dat ik naar de televisie kijk, maar ik laat me ook graag verrassen door de tv. En dat gebeurde bij het interview van Wilfried de Jong met onze Koning. Ik ken Wilfried de Jong al tientallen jaren. Dat komt voort uit de periode dat hij samen met Martin van Waardenberg spraakmakend fysiek en anarchistisch theater maakte. Hij was oorspronkelijk bassist, vermengde dat met fysiek en muzikaal theater waar het soms bikkelhard aan toe ging, Het was ook slopend voor dit duo, dus ze besloten andere dingen te gaan doen. Wilfried ontpopte zich als een vaardig sportjournalist en ontpopte zich bovendien als een vakkundige en gedreven interviewer met de serie ’24 uur met …’  en ‘Zomergasten’. Het interview met de Koning vond ik een nieuw hoogtepunt. Nog nooit was ik zo onder de indruk van hetgeen ons Staatshoofd met ons wilde delen.

In dat licht heb ik ook gekeken naar de feestelijkheden in Tilburg tijdens Koningsdag. Tot mijn vreugde zag ik een ontspannen feest met veel cultuur en vooral ook met veel dans. Dans spreek kennelijk steeds meer mensen aan en ook veel jonge mensen vinden het leuk een danscursus of -opleiding te volgen. Het doet me dan ook deugd om te zien hoe veel jongeren voor onze Koninklijke familie hebben gedanst, al dan niet in combinatie met acrobatiek.

Juist omdat het actueel is, heeft Agora er voor gekozen hét danstheater van Flevoland te zijn. Met een gevarieerd en rijk aanbod en met producties uit het buitenland. Afgelopen najaar was Momix uit New York in Agora te zien en komende maandag 1 mei is het dansgezelschap van Nanine Linning uit Heidelberg te gast in Agora. Met indrukwekkende dans in een sfeer van surrealisme, die wordt aangewakkerd met schitterende kostuums en verrassende decors. Het is bijna niet uit te leggen, en enkele beelden zeggen veel meer dan veel woorden. Daarom verleid ik u via YouTube een verkenning te maken naar Nanine Linning en haar productie ‘Silver’. Ik hoop dat het u nieuwsgierig maakt.

Nanine Linning is voor mij de Koningin van de dans. Ze was actief bij Scapino Rotterdam waarna ze in Nederland haar eigen dansgezelschap oprichtte. In een korte tijd werden meerdere producties van haar onderscheiden. Daarna lonkte het buitenland: eerst werkte ze enkele jaren als intendant bij het (dans) theater van Osnabrück. Sinds 2012 is ze verbonden aan Theater Heidelberg. En op maandag 1 mei weer te zien in Agora: daar zijn we trots op!

Roerige tijden: er gebeurt veel in Agora

Agora werd de achterliggende periode onder andere bespeeld door 3 cabaretiers, die allemaal op eigen wijze het publiek vermaakten, verbaasden en ontroerden. Want er zijn meerdere vormen van cabaret. Humor is daarbij vaak het vehikel maar niet het doel. Iedere cabaretier zet humor in om een programma te maken, waarin de tijdgeest herkenbaar is. En of dat met of zonder boodschap is, bepaalt de cabaretier zelf. Het schoolvoorbeeld van een voorstelling met engagement was ‘De Peiling’ van Freek de Jonge. Ik ben er trots op dat Freek onlangs in Agora optrad in zijn voorbereiding voor de televisie-uitzending die deze week te zien was.  

Nieuwe generatie caberetiers

Vorige week kregen we bezoek van een nieuwe generatie cabaretiers. Peter Pannekoek stond voor een zaal met 585 bezoekers met zijn eerste avondvullende voorstelling ‘Zacht van Binnen’. Vorig jaar was in de kleine zaal van Agora nog een try-out van deze voorstelling te zien.Het kan dus hard gaan met de ontwikkeling van een cabaretier en de daarmee gepaard gaande snelle stijging van de publieke belangstelling.

Dat is ook van toepassing bij Daniël Arends. Tien jaar geleden won hij het festival Cameretten in Rotterdam. De laatste jaren zijn de voorstellingen van Daniel steevast uitverkocht. Niet omdat hij vaak op televisie te zien is, of omdat hij op andere wijze in de grote media aan de weg timmert. Arends maakt vooral publiciteit via de sociale media; daar heeft hij een grote schare volgers.

Geweldig leuk moederdagcadeau

Overigens hebben wij zojuist een nieuwe voorstelling over cabaretières bijgeboekt. Het gaat om de voorstelling De Grote Drie’ over de cabaretlegendes Conny Stuart, Jasperina de Jong en Adele Bloemendaal. Deze productie is vorige maand uitzinnig door pers en publiek ontvangen. Dan denken wij: dat moet het publiek in Lelystad ook gaan zien en dat is gelukt: deze productie is bijgeboekt op zondagmiddag 14 mei. Een beter Moederdagcadeau is volgens ons nauwelijks denkbaar. 

Theater van bijzondere kwaliteit

Agora wil voorstellingen bieden die zich onderscheiden door een bijzondere kwaliteit of profilering. Op vrijdag 21 april staat de musical ‘Into the Woods’ op ons programma. Deze musical wordt omschreven als een grimmige en hilarische sprookjesmusical voor volwassenen. ‘Into the Woods’ is geschreven en gecomponeerd door Stephen Sondheim (ook bekend van onder andere Sweeny Todd en West Side Story).

Een onnozele bakker en zijn vrouw worden met een opdracht het bos ingestuurd. Daar worden ze ongewild de spil in sprookjes als Assepoester, Roodkapje en Rapunzel. Muzikaal begeleid door een 15-koppig orkest en een topcast die bestaat uit onder andere:

  • Paul Groot,
  • Elise Schaap,
  • Brigitte Heitzer,
  • Esther Maas,
  • Lone van Rosendaal,
  • Ward Kamps
  • René van Kooten.

Mis het niet!

25-jarig jubileum voor Seabottom Jazzfestival

Nu staat Agora in de startblokken voor een ander fenomeen in Lelystad: het Seabottom Jazzfestival, dat voor de 25ste keer wordt gehouden. Het wordt een swingende jubileumeditie met bekende en vertrouwde namen maar ook met veel verrassende nieuwkomers.

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart zijn er optredens op 4 plekken in Agora: in de benedenfoyer, in de Okkerse-Schopzaal, de Van Wijnen Zaal en uiteraard in de Stipte Zaal.

Op vrijdag zijn er optredens van onder andere: Wouter Hamel, Ruben Hoeke en is een deel van de succesvolle productie ‘Swinging Harlem’ te zien van New York by Midnight  met onder andere de gebroeders Beets, Ben van der Dungen en Deborah J Carter.  Het jubilerende Seabottom trakteert op de vrijdag: Een toegangskaartje voor deze avond kost slechts € 20.

Op de zaterdagavond zijn er bijna 20 optredens met onder andere Michiel Borstlap, Sinas, Hans Dulfer, Frits Landesbergen, Jennie Lena en Alain Clark. Kortom: een feestelijk en muzikaal begin van: de Lente in Lelystad.

 

Kom naar het Nationale Theaterweekend in Agora


Goede voornemens voor 2017: vaker een Blog schrijven. Dit is de eerste, maar de frequentie wordt tweewekelijks. Want ik heb veel te vertellen. Er gebeurt veel in en rond Agora en op cultureel gebied nog meer in Lelystad.


Het achterliggende weekend vond het jaarlijkse BKL-Gala in Agora plaats. Een evenement met een recordaantal (700 !!)) bezoekers. Er werden twee bedrijven gelauwerd vanwege hun innovatieve ondernemerschap: dat is een mooie traditie. Interviews met burgemeester Adema en wethouder Fackeldey en een toespraak van BKL-voorzitter Andries Greiner. Kort samengevat: Lelystad bruist weer, met talrijke nieuwe initiatieven en de komst van de luchthaven zal een belangrijke economische impuls betekenen. Vervolgens brak het feest los met talrijke optredens, waaronder dat van aankomend songfestivaldeelnemer OG3NE: een van de swingende hoogtepunten.

En altijd weer even aandacht voor een cultureel onderwerp: dit keer de lancering van de culturele website: www.uitagendalelystad.nl Op deze site staat een overzicht van het culturele aanbod in Lelystad, en ook op dat gebied bruist Lelystad. En met dit overzicht kan niemand meer zeggen dat er in Lelystad op cultureel gebied niets te beleven is.

Binnen Agora maken wij ons op voor het Nationale Theaterweekend, dat voor de tweede keer wordt gehouden. Drie dagen feest, met een divers aanbod van voorstellingen die allemaal voor € 10 te bezoeken zijn.

En zaterdag 21 januari is onze open dag: letterlijk open want iedereen mag op eigen wijze Agora verkennen. Het is eigenlijk een soort speurtocht waarbij de bezoeker op veel plekken een medewerker van Agora ontmoet, die daar uitleg geeft over wat er op die plekken gebeurt. Ontdek de magie van Agora in het Nationale Theaterweekend.

Iedereen is welkom. Graag tot ziens in Agora – de koffie staat klaar!

Agora verwelkomt 40.000ste bioscoopbezoeker van 2016

Op 30 november ging de film ‘SOOF 2’ in première tijdens de Ladies Night. Die avond mochten we ook de 40.000 bioscoopbezoeker van dit jaar verwelkomen; Louise Hanenburg uit Lelystad.

Het is inmiddels een traditie in Agora: Een uitverkochte Ladies Night. Ruim 550 (voornamelijk vrouwelijke) bezoekers zorgen voor een bomvolle bioscoopzaal in Agora. Een Ladies Night is een ‘aangeklede’ bioscoopvoorstelling (meestal een première) met een welkomstdrankje, een hapje, diverse marktkramen en na afloop de uitreiking van een goody bag. Sinds kort hoort daar in Agora ook een loterij bij met aantrekkelijke prijzen.

Agora is sinds december 2012 naast theater en congrescentrum ook een bioscoop. We trekken jaarlijks gemiddeld 50.000 bezoekers, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van het filmaanbod in het desbetreffende jaar. De decembermaand is voor bioscopen bijvoorbeeld de belangrijkste maand van het jaar, het bezoekersaantal is deze maand het dubbele ten opzichte van de overige maanden.

Filmdistributeurs richten zich met de première van hun mooie nieuwe titels graag op de decembermaand. Want na het Sinterklaasfeest lenen de ‘donkerste’ dagen, Tweede Kerstdag en de Kerstvakantie zich uitstekend voor bioscoopbezoek. Er draaien dan ook veel familiefilms in Agora Bioscoop zoals ‘Vaiana’, ‘Mees Kees langs de lijn’, ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them (9+)’ en ‘Sing’. Voor de volwassenen heeft Agora Bioscoop: ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them’, ‘Soof 2’, ‘Rogue One – A Star Wars Story’ en ‘Onze Jongens’. Onze Jongens draait op woensdag 28 december voor de eerste keer tijdens een filmevent voor alleen dames. Onder de naam ‘StouteJaarsAvond’ is het een ondeugende manier om 2016 met een knipoog af te sluiten, zo zal er ook een stripper komen optreden in de pauze van de film.

Hoewel we al vier jaar bioscoop zijn, merken we dat veel inwoners van Lelystad (nog) niet weten dat Agora ook een bioscoop is. Daar willen we verandering in brengen door middel van een campagne. Samen bereik je altijd meer en daarom vragen wij u via info@agora-lelystad.nl ideeën aan te dragen om de bekendheid van Agora als bioscoop te vergroten. De beste ideeën zullen wij belonen.

 

Tralálálálá in Lelystad

Op zondagmiddag 13 november was op initiatief van theatergroep Gruis een cultureel café in Agora georganiseerd. De opzet was informeel: een drankje en een hapje zoals je dat in ieder café ziet, maar er gebeurde ook meer. Er was een optreden van pianist/sing-a-song-writer Gijs Murray, Elias Tieleman hield een inleiding over de veelzijdigheid van zijn werk als beeldend kunstenaar en de 17-jarige Emily de Vries, een in Lelystad geboren cabaretière, werd geïnterviewd. Ludiek, persoonlijk en ronduit vrolijk was de opening van de middag, die door de leden van Gruis werd verzorgd.


Ik mocht vanuit Agora iedereen welkom heten. Dat vond ik fijn, ook om nieuwe initiatieven te benoemen, zoals Theater Posa, Podium Utopolis, Filmmakers KLEI, Loods 32, Het LAB, Theatergroepen Droog en Gruis en het maandelijkse concert in de Eetalage onder de noemer: Lely Sunday Afternoon. Dat kan allemaal in Lelystad en ook de bestaande voorzieningen groeien en manifesteren zich steeds meer van regionale betekenis. Ik noem LelySTART, de bijzondere concerten en specials van Poppodium Underground en last but not least de ontwikkeling van Agora als hét danstheater van Lelystad met volgende week donderdag 24 november een prachtvoorstelling van het Nederlands Danstheater. Maar kort daarvoor op dinsdag 22 november krijgen wij de landelijke première van de nieuwe voorstelling van Hans Liberg met de titel ‘Trálálálá voor iedereen’. Nog niet eerder vertoond in Lelystad maar nu gewoon in Agora.

Cultuurcafé

Dansdagen in Maastricht waren weer bijzonder

Eenmaal per jaar ga ik op werkbezoek naar de mooie stad Maastricht. Daar worden begin oktober de Nederlandse Dansdagen gehouden. Het is een echt festival met voorstellingen in de Schouwburg en andere theaterzalen, maar ook met voorstellingen op locatie. Daarbij moet je denken aan voormalige industriële gebouwen, op straat maar ook tijdelijk daarvoor vrij gemaakte locaties in het winkelhart. Banners en vlaggen verhogen  de feestvreugde.

Tijdens de Nederlandse Dansdagen worden ook de jaarlijkse Dansprijzen (de Zwanen) uitgereikt voor de beste choreografie en de beste dansers. En op de zaterdagavond is het inmiddels gewoonte geworden dat de grote Nederlandse dansgezelschappen hun juwelen van het afgelopen seizoen laten zien. Dan krijg je op één avond (korte) voorstellingen te zien van Het Nederlands Danstheater, Het Nationale Ballet, Scapino Rotterdam en Introdans uit Arnhem. Een cadeau dat je niet hoeft uit te pakken: dat wordt door de dansers gedaan.

Nederland heeft een buitrengewoon goede reputatie als het om dans gaat. De dansacademies in Nederland staan uitstekend bekend en de opleidingen leveren ieder jaar weer zeer getalenteerde dansers. De hierboven genoemde gezelschappen zijn zeer gewilde exportproducten en ook andere ensembles zijn zeer regelmatig buiten de landsgrenzen te zien. Daarom is er vanuit dansers uit het buitenland ook grote belangstelling voor de Nederlandse gezelschappen. Zeker bij de grote Nederlandse dansgezelschappen zijn veel gerenommeerde  dansers uit het buitenland in (vaste) dienst.

Vorig jaar is besloten dat Agora hét danstheater van Flevoland moet worden. En dat is eigenlijk al zo want dit seizoen staan er 10 dansvoorstellingen, in grote variatie, in Agora. November is daarbij de topmaand wat dans betreft want in deze maand staan er drie voorstellingen, die overigens onderling enorm verschillen. Op donderdag 3 november krijgen we MOMIX op bezoek. Dit acrobatisch dansgezelschap uit New York onderscheidt zich door vormgeving, onwaarschijnlijke beelden en superieure acrobatiek. We zijn al bijna uit verkocht.

Bijna een week later speelt AYA de voorstelling Snow White & the 7 Breakers: een modern sprookje in een verrassend jasje voor jongeren vanaf 8 jaar. Door de grote belangstelling is er die middag een besloten schoolvoorstelling maar er zijn voor de avondvoorstelling om 19.30 uur nog kaartjes beschikbaar.

Op donderdagavond 24 november komt het Nederlands Danstheater (NDT-2) naar Lelystad met het programma ‘Symbolen’. Drie dansstukken van vertrouwde NDT-choreografen: kijk voor details naar onze website. Bezoek vooraf onze inleiding om 19.15 uur. Dit programma is een co-productie met de Stichting Jheronimus Bosch 500.

Dans in Agora: het beste in schoonheid, emotie en verbeelding.