Blog artistiek directeur en programmeur Jan Gras

Elke 2 weken schrijft artistiek directeur en programmeur Jan Gras een blog over
één van zijn culturele ontdekkingstochten in Nederland. Zo geeft hij u als 
theater (en film) liefhebber een kijkje in zijn keuken. En wie weet doet u
een mooie ontdekking... 

Roerige tijden: er gebeurt veel in Agora

Agora werd de achterliggende periode onder andere bespeeld door 3 cabaretiers, die allemaal op eigen wijze het publiek vermaakten, verbaasden en ontroerden. Want er zijn meerdere vormen van cabaret. Humor is daarbij vaak het vehikel maar niet het doel. Iedere cabaretier zet humor in om een programma te maken, waarin de tijdgeest herkenbaar is. En of dat met of zonder boodschap is, bepaalt de cabaretier zelf. Het schoolvoorbeeld van een voorstelling met engagement was ‘De Peiling’ van Freek de Jonge. Ik ben er trots op dat Freek onlangs in Agora optrad in zijn voorbereiding voor de televisie-uitzending die deze week te zien was.  

Nieuwe generatie caberetiers

Vorige week kregen we bezoek van een nieuwe generatie cabaretiers. Peter Pannekoek stond voor een zaal met 585 bezoekers met zijn eerste avondvullende voorstelling ‘Zacht van Binnen’. Vorig jaar was in de kleine zaal van Agora nog een try-out van deze voorstelling te zien.Het kan dus hard gaan met de ontwikkeling van een cabaretier en de daarmee gepaard gaande snelle stijging van de publieke belangstelling.

Dat is ook van toepassing bij Daniël Arends. Tien jaar geleden won hij het festival Cameretten in Rotterdam. De laatste jaren zijn de voorstellingen van Daniel steevast uitverkocht. Niet omdat hij vaak op televisie te zien is, of omdat hij op andere wijze in de grote media aan de weg timmert. Arends maakt vooral publiciteit via de sociale media; daar heeft hij een grote schare volgers.

Geweldig leuk moederdagcadeau

Overigens hebben wij zojuist een nieuwe voorstelling over cabaretières bijgeboekt. Het gaat om de voorstelling De Grote Drie’ over de cabaretlegendes Conny Stuart, Jasperina de Jong en Adele Bloemendaal. Deze productie is vorige maand uitzinnig door pers en publiek ontvangen. Dan denken wij: dat moet het publiek in Lelystad ook gaan zien en dat is gelukt: deze productie is bijgeboekt op zondagmiddag 14 mei. Een beter Moederdagcadeau is volgens ons nauwelijks denkbaar. 

Theater van bijzondere kwaliteit

Agora wil voorstellingen bieden die zich onderscheiden door een bijzondere kwaliteit of profilering. Op vrijdag 21 april staat de musical ‘Into the Woods’ op ons programma. Deze musical wordt omschreven als een grimmige en hilarische sprookjesmusical voor volwassenen. ‘Into the Woods’ is geschreven en gecomponeerd door Stephen Sondheim (ook bekend van onder andere Sweeny Todd en West Side Story).

Een onnozele bakker en zijn vrouw worden met een opdracht het bos ingestuurd. Daar worden ze ongewild de spil in sprookjes als Assepoester, Roodkapje en Rapunzel. Muzikaal begeleid door een 15-koppig orkest en een topcast die bestaat uit onder andere:

  • Paul Groot,
  • Elise Schaap,
  • Brigitte Heitzer,
  • Esther Maas,
  • Lone van Rosendaal,
  • Ward Kamps
  • René van Kooten.

Mis het niet!

25-jarig jubileum voor Seabottom Jazzfestival

Nu staat Agora in de startblokken voor een ander fenomeen in Lelystad: het Seabottom Jazzfestival, dat voor de 25ste keer wordt gehouden. Het wordt een swingende jubileumeditie met bekende en vertrouwde namen maar ook met veel verrassende nieuwkomers.

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart zijn er optredens op 4 plekken in Agora: in de benedenfoyer, in de Okkerse-Schopzaal, de Van Wijnen Zaal en uiteraard in de Stipte Zaal.

Op vrijdag zijn er optredens van onder andere: Wouter Hamel, Ruben Hoeke en is een deel van de succesvolle productie ‘Swinging Harlem’ te zien van New York by Midnight  met onder andere de gebroeders Beets, Ben van der Dungen en Deborah J Carter.  Het jubilerende Seabottom trakteert op de vrijdag: Een toegangskaartje voor deze avond kost slechts € 20.

Op de zaterdagavond zijn er bijna 20 optredens met onder andere Michiel Borstlap, Sinas, Hans Dulfer, Frits Landesbergen, Jennie Lena en Alain Clark. Kortom: een feestelijk en muzikaal begin van: de Lente in Lelystad.

 

Kom naar het Nationale Theaterweekend in Agora


Goede voornemens voor 2017: vaker een Blog schrijven. Dit is de eerste, maar de frequentie wordt tweewekelijks. Want ik heb veel te vertellen. Er gebeurt veel in en rond Agora en op cultureel gebied nog meer in Lelystad.


Het achterliggende weekend vond het jaarlijkse BKL-Gala in Agora plaats. Een evenement met een recordaantal (700 !!)) bezoekers. Er werden twee bedrijven gelauwerd vanwege hun innovatieve ondernemerschap: dat is een mooie traditie. Interviews met burgemeester Adema en wethouder Fackeldey en een toespraak van BKL-voorzitter Andries Greiner. Kort samengevat: Lelystad bruist weer, met talrijke nieuwe initiatieven en de komst van de luchthaven zal een belangrijke economische impuls betekenen. Vervolgens brak het feest los met talrijke optredens, waaronder dat van aankomend songfestivaldeelnemer OG3NE: een van de swingende hoogtepunten.

En altijd weer even aandacht voor een cultureel onderwerp: dit keer de lancering van de culturele website: www.uitagendalelystad.nl Op deze site staat een overzicht van het culturele aanbod in Lelystad, en ook op dat gebied bruist Lelystad. En met dit overzicht kan niemand meer zeggen dat er in Lelystad op cultureel gebied niets te beleven is.

Binnen Agora maken wij ons op voor het Nationale Theaterweekend, dat voor de tweede keer wordt gehouden. Drie dagen feest, met een divers aanbod van voorstellingen die allemaal voor € 10 te bezoeken zijn.

En zaterdag 21 januari is onze open dag: letterlijk open want iedereen mag op eigen wijze Agora verkennen. Het is eigenlijk een soort speurtocht waarbij de bezoeker op veel plekken een medewerker van Agora ontmoet, die daar uitleg geeft over wat er op die plekken gebeurt. Ontdek de magie van Agora in het Nationale Theaterweekend.

Iedereen is welkom. Graag tot ziens in Agora – de koffie staat klaar!

Agora verwelkomt 40.000ste bioscoopbezoeker van 2016

Op 30 november ging de film ‘SOOF 2’ in première tijdens de Ladies Night. Die avond mochten we ook de 40.000 bioscoopbezoeker van dit jaar verwelkomen; Louise Hanenburg uit Lelystad.

Het is inmiddels een traditie in Agora: Een uitverkochte Ladies Night. Ruim 550 (voornamelijk vrouwelijke) bezoekers zorgen voor een bomvolle bioscoopzaal in Agora. Een Ladies Night is een ‘aangeklede’ bioscoopvoorstelling (meestal een première) met een welkomstdrankje, een hapje, diverse marktkramen en na afloop de uitreiking van een goody bag. Sinds kort hoort daar in Agora ook een loterij bij met aantrekkelijke prijzen.

Agora is sinds december 2012 naast theater en congrescentrum ook een bioscoop. We trekken jaarlijks gemiddeld 50.000 bezoekers, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van het filmaanbod in het desbetreffende jaar. De decembermaand is voor bioscopen bijvoorbeeld de belangrijkste maand van het jaar, het bezoekersaantal is deze maand het dubbele ten opzichte van de overige maanden.

Filmdistributeurs richten zich met de première van hun mooie nieuwe titels graag op de decembermaand. Want na het Sinterklaasfeest lenen de ‘donkerste’ dagen, Tweede Kerstdag en de Kerstvakantie zich uitstekend voor bioscoopbezoek. Er draaien dan ook veel familiefilms in Agora Bioscoop zoals ‘Vaiana’, ‘Mees Kees langs de lijn’, ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them (9+)’ en ‘Sing’. Voor de volwassenen heeft Agora Bioscoop: ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them’, ‘Soof 2’, ‘Rogue One – A Star Wars Story’ en ‘Onze Jongens’. Onze Jongens draait op woensdag 28 december voor de eerste keer tijdens een filmevent voor alleen dames. Onder de naam ‘StouteJaarsAvond’ is het een ondeugende manier om 2016 met een knipoog af te sluiten, zo zal er ook een stripper komen optreden in de pauze van de film.

Hoewel we al vier jaar bioscoop zijn, merken we dat veel inwoners van Lelystad (nog) niet weten dat Agora ook een bioscoop is. Daar willen we verandering in brengen door middel van een campagne. Samen bereik je altijd meer en daarom vragen wij u via info@agora-lelystad.nl ideeën aan te dragen om de bekendheid van Agora als bioscoop te vergroten. De beste ideeën zullen wij belonen.

 

Tralálálálá in Lelystad

Op zondagmiddag 13 november was op initiatief van theatergroep Gruis een cultureel café in Agora georganiseerd. De opzet was informeel: een drankje en een hapje zoals je dat in ieder café ziet, maar er gebeurde ook meer. Er was een optreden van pianist/sing-a-song-writer Gijs Murray, Elias Tieleman hield een inleiding over de veelzijdigheid van zijn werk als beeldend kunstenaar en de 17-jarige Emily de Vries, een in Lelystad geboren cabaretière, werd geïnterviewd. Ludiek, persoonlijk en ronduit vrolijk was de opening van de middag, die door de leden van Gruis werd verzorgd.


Ik mocht vanuit Agora iedereen welkom heten. Dat vond ik fijn, ook om nieuwe initiatieven te benoemen, zoals Theater Posa, Podium Utopolis, Filmmakers KLEI, Loods 32, Het LAB, Theatergroepen Droog en Gruis en het maandelijkse concert in de Eetalage onder de noemer: Lely Sunday Afternoon. Dat kan allemaal in Lelystad en ook de bestaande voorzieningen groeien en manifesteren zich steeds meer van regionale betekenis. Ik noem LelySTART, de bijzondere concerten en specials van Poppodium Underground en last but not least de ontwikkeling van Agora als hét danstheater van Lelystad met volgende week donderdag 24 november een prachtvoorstelling van het Nederlands Danstheater. Maar kort daarvoor op dinsdag 22 november krijgen wij de landelijke première van de nieuwe voorstelling van Hans Liberg met de titel ‘Trálálálá voor iedereen’. Nog niet eerder vertoond in Lelystad maar nu gewoon in Agora.

Cultuurcafé

Dansdagen in Maastricht waren weer bijzonder

Eenmaal per jaar ga ik op werkbezoek naar de mooie stad Maastricht. Daar worden begin oktober de Nederlandse Dansdagen gehouden. Het is een echt festival met voorstellingen in de Schouwburg en andere theaterzalen, maar ook met voorstellingen op locatie. Daarbij moet je denken aan voormalige industriële gebouwen, op straat maar ook tijdelijk daarvoor vrij gemaakte locaties in het winkelhart. Banners en vlaggen verhogen  de feestvreugde.

Tijdens de Nederlandse Dansdagen worden ook de jaarlijkse Dansprijzen (de Zwanen) uitgereikt voor de beste choreografie en de beste dansers. En op de zaterdagavond is het inmiddels gewoonte geworden dat de grote Nederlandse dansgezelschappen hun juwelen van het afgelopen seizoen laten zien. Dan krijg je op één avond (korte) voorstellingen te zien van Het Nederlands Danstheater, Het Nationale Ballet, Scapino Rotterdam en Introdans uit Arnhem. Een cadeau dat je niet hoeft uit te pakken: dat wordt door de dansers gedaan.

Nederland heeft een buitrengewoon goede reputatie als het om dans gaat. De dansacademies in Nederland staan uitstekend bekend en de opleidingen leveren ieder jaar weer zeer getalenteerde dansers. De hierboven genoemde gezelschappen zijn zeer gewilde exportproducten en ook andere ensembles zijn zeer regelmatig buiten de landsgrenzen te zien. Daarom is er vanuit dansers uit het buitenland ook grote belangstelling voor de Nederlandse gezelschappen. Zeker bij de grote Nederlandse dansgezelschappen zijn veel gerenommeerde  dansers uit het buitenland in (vaste) dienst.

Vorig jaar is besloten dat Agora hét danstheater van Flevoland moet worden. En dat is eigenlijk al zo want dit seizoen staan er 10 dansvoorstellingen, in grote variatie, in Agora. November is daarbij de topmaand wat dans betreft want in deze maand staan er drie voorstellingen, die overigens onderling enorm verschillen. Op donderdag 3 november krijgen we MOMIX op bezoek. Dit acrobatisch dansgezelschap uit New York onderscheidt zich door vormgeving, onwaarschijnlijke beelden en superieure acrobatiek. We zijn al bijna uit verkocht.

Bijna een week later speelt AYA de voorstelling Snow White & the 7 Breakers: een modern sprookje in een verrassend jasje voor jongeren vanaf 8 jaar. Door de grote belangstelling is er die middag een besloten schoolvoorstelling maar er zijn voor de avondvoorstelling om 19.30 uur nog kaartjes beschikbaar.

Op donderdagavond 24 november komt het Nederlands Danstheater (NDT-2) naar Lelystad met het programma ‘Symbolen’. Drie dansstukken van vertrouwde NDT-choreografen: kijk voor details naar onze website. Bezoek vooraf onze inleiding om 19.15 uur. Dit programma is een co-productie met de Stichting Jheronimus Bosch 500.

Dans in Agora: het beste in schoonheid, emotie en verbeelding.


Kom naar het Nationale Theaterweekend in Agora